Coconut Bazlı Aktif Karbon Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Aktif karbonlar arasında en etkili olan Coconut bazlı aktif karbon, Hindistan cevizi kabuğundan üretilmektedir. Hindistan cevizi kabuğu oksijen olmayan bir ortamda 600 ila 900 C sıcaklıkta ısıtılarak aktif karbon halini alır. Endüstriyel alanda oldukça kullanılan aktif karbonlar su arıtma sistemlerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Coconut bazlı aktif karbon, renk ve koku yapan maddeleri yüksek gözenekleri sayesinde tutmaktadır. Ayrıca genel olarak sıvı ve gaz sistemlerde kullanılmaktadır. Peki coconut bazlı aktif karbon nasıl üretilmektedir?

  • Hammaddesi kömür ve Hindistan cevizi kabuğu olan karbonlar buhar aktivasyonu sistemi ile aktif karbon haline getirilmektedir. Bu işlem iki aşamadan oluşmaktadır.
  • İlk aşamada 700 C’deki sıcaklıkta oksijensiz ortamda bekletilen Hindistan cevizi kabukları ikinci aşamada gözenek yapısını büyütür ve iç yüzey alanını arttırır.
  • Son aşamada ise 900 ila 1100 C arasında sıcaklıkta bekletilen karbonlar aktif hale getirilir.

maden kimyasal slay 16

Coconut Bazlı Aktif Karbon Özellikleri

Günlük hayatta birçok alanda aktif karbonlar kullanılmaktadır. Bir aktif karbonun yüzey alanı ne kadar geniş ise etkisi de o kadar artmaktadır. Aktif karbonlar ısı işleminden geçirilerek gözeneklerinin ve yüzey alanının artması sağlanır. Ayrıca coconut bazlı aktif karbon ve odun bazlı aktif karbon insan sağlığı için zararlı değildir. Peki bu karbonların temel özellikleri nelerdir?

  • Coconut bazlı aktif karbonun içerisindeki yüzey alanı geniş olmakla beraber oldukça gözenekli bir yapıya sahiptir.
  • Hammadde açısından kolay ve ucuz bir şekilde bulunabilmektedir. Çünkü doğada oldukça rastlanan bir hammaddedir. 
  • Geçirdiği işlemler sırasında karbon salınımı olmamaktadır.
  • Yapı itibari ile oldukça sert olmaktadır.
  • Aktif karbonlar arasında en saf karbon çeşididir.
  • Diğerlerine göre daha fazla alkali toprak metaline sahiptir.

su sartlandirma slayt 11

Coconut Bazlı Aktif Karbon Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Tıp, makyaj, ilaç, cilt bakımı ve temizlik ürünleri gibi birçok alanda kullanılabilen aktif karbonların birçok çeşidi mevcuttur. Bu çeşitlerden biri olan coconut bazlı aktif karbon, daha çok sıvılarda ve gazlarda yer alan organik maddelerin saflaştırılmasında kullanılmaktadır. Peki diğer kullanılan sektörler nelerdir?

aritma kimyasal slayt 11

  • Boya işlemi kullanılan sektörlerde boya kabinleri bulunmaktadır. Boyalardan çıkan zararlı gazların emilebilmesi için boya kabinlerinde coconut bazlı aktif karbon filtresi gerekli olmaktadır. Aksi takdirde kabinler insan sağlığı için oldukça tehlikelidir.
  • Doğalgaz sektöründe zararlı gazların emilimi adına önemli olan kömür bazlı granül aktif karbon, bu türde de zararlı molekülleri tutarak etkisiz hale getirmektedir.
  • Su sektöründe yer altı su kaynaklarının saflaştırılması işleminde coconut bazlı aktif karbon kullanımı oldukça önemlidir. Kirliliklerin çoğu petrol istasyonu ve rafinelerinden gelen hidrokarbonlardan oluşmaktadır. Aktif karbonlar bu tür zararlı maddeleri absorbe etmektedir.

Lapis Kimya ile güvenli ve kaliteli bir şekilde coconut bazlı aktif karbon malzemelerine sahip olabilirsiniz. Ürünler kalite kontrolden ve testlerden geçip onaylanmıştır. Lapis Kimya ile hayatınızı güvene alabilirsiniz.

Yorum yapın